En ringslynge er den hurtige og langtidsholdbare løsning. Ringslyngen kan bruges fra din baby er nyfødt og til du ikke orker at bære mere. De fleste stopper med længere ture ved 1½ års aldren, mens den sagtens kan bruges til kortere ture op til 2-3 års alderen.

Du bærer på en skulder og justerer ved hjælp af 2 ringe. Selvom du bærer på en skulder, fordeler en god ringslynge alligevel vægten godt udover både din ryg og din skulder.

En ringslynge fylder ikke meget og kan let pakkes ned i pusletasken. Til babyen, der gerne vil op af barnevognen, og være lidt med, eller til tumlingen, der gerne vil gå selv, men måske ikke orker hele turen. Eller i hjemmet for i perioder hvor dit barn gerne vil op og ned hele tiden.

Ringslyngen er for mig hverdagens lille uundværlige hjælper. Til længere ture og langtidsbæring i flere timer af gangen, bør man dog vælge en løsning, hvor man har vægten fordelt på begge skuldre.

Hvilken ringslynge skal jeg vælge

Gå altid efter store slyngeringe og vær sikker på, at ringene er godkendt til slyngebrug. Jo mindre ringene er, jo sværere bliver slyngen at justere
Der findes et hav af skuldertyper. Vi anbefaler en fanned/gathered skulder, da den giver størst mulig fleksibilitet. Det er let få spredt stoffet godt ud over ryggen, og man kan forme skulderområdet, som man selv ønsker. Dermed fordeles vægten godt og giver en god ergonomi for dig som bærer. Endelig er det let at få ringene i den rette position fordi slyngen er fleksibel i hele skulderområdet.
Til hverdagsbrug anbefaler vi en ringslynge i viklestof, da det er stof, der er designet til at bære komfortabelt i, og du får nytte af viklens gode støtte. Der findes en masse ringslynger i lækkert stof derude, og sikkerhedsmæssigt kan du vælge frit, så længe stoffet ikke er for glat. Til den rette anledning kan en fint pyntet slynge i bomuldslærred, eller en silkeslynge være et smukt valg.

Forberedelse af ringslyngen – Gør det lettere for dig selv

Jo mindre du skal justere efter at barnet er kommet i, jo lettere er det få slyngen til at sidde rigtigt. Slyngen skal gå fra skulder til hofteben og sidde godt til – lidt som et ”Miss World bånd”.
Sørg for at stoffet er jævnt fordelt i ringene. Det gør det lette at stramme ringslyngen. De to yderkanter skal være fri af det øvrige stof som så fordeles godt mellem de to yderkanter. Gør dette så tit som nødvendigt for at gøre ringslyngen lettere at justere. Se videoen “Klargøring af ringslyngen” her på siden

Hvordan skal mit barn sidde i ringslyngen?

Bær altid dit barn højt, tæt og i oprejst stilling (medmindre du ammer i slyngen). Af sikkerhedshensyn anbefaler vi at hoved, mund og næse altid er synlige og aldrig dækket af stoffet fra ringslyngen, dette gælder i særdeles hed for nyfødte.
Dit barn skal ikke have sin numse meget lavere end din navlehøjde. Af hensyn til forebyggelse af hoftedysplasi anbefales det at dit barn har benene ude (også nyfødte) og benene skal sidde i en let m-position med knæene højere eller på samme niveau som dit barns numse.
Bær ikke barnet liggende med mindre du ammer, hold øje med barnet under amning og sæt altid barnet tilbage i oprejst position!

Hvordan strammer/justerer jeg bedst min ringslynge?

Helt kort så skal du løfte baby let og stramme slyngen stykke for stykke, den vej stoffet kommer fra.
Inden du strammer, så sørg for at slyngen sidder tæt og godt om dig og din baby, og at den sidder sikkert om ryggen og ud til knæhaserne af dit barn.
Når du strammer, så læg din ene hånd om din babys numse og løft let, mens du stammer/justerer med den anden hånd. Løft altid let i din babys numse, hvis du ønsker at lave større justeringer eller skifte stilling. Ved at løfte let i dit barn, bevæger stoffet sig lettere gennem ringene, ringene bliver siddende, hvor de skal, barnet ændrer ikke position og slyngen kommer til at sidde tættere.
Tag aldrig ved hele halen og stram på en gang. Tag i stedet ved stoffet et lille stykke af gangen, og stram ved at trække stykke for stykke i den retning, som stoffet kommer fra. Jo nyere og stivere slyngen er, i stoffet, jo mindre stof skal du stramme af gangen.

Hvorfor bliver ringslyngen løs, når jeg har gået med den lidt tid?

Dette skyldes ofte, at slyngen ikke er strammet nok over det hele. Et typisk problem er, at du ikke har fået løst stof med omme fra ryggen.
Inden du begynder at stramme, så tag ved stoffet fra armhulen af og få alt overskydende stof med omme fra ryggen. Ofte vil du opdage, at der er tale om rigtig meget stof.

Ringlyngen kravler op over numsen på mit barn!

En typisk fejl, som mange begyndere (og øvede faktisk) gør, er at stramme den nederste kan for meget. Mange vil gerne stramme den nederste kant så meget som muligt, af frygt for at deres baby falder ud, men faktisk har det den modsatte effekt.
Hvis stoffet er for stramt vil det gerne kravle op omkring numsen, især hvis barnet bliver sur og spjætter med benene/gør sig stiv.
Du skal trække stoffet op og ud til din babys knæ og skubbe stoffet under numsen godt op mod din babys navle. Hvis du oplever at din babys ben glider ned, få fat i dem ved knæene, og give dem et skub opad, få stoffet genfordelt under benene og op til knæene.

Jeg føler at mit barn falder ud, når det læner sig tilbage

Barnet skal sidde tæt ind mod dig og ikke kunne svinge frem og tilbage. Sørg for at der ikke er så meget løst stof i toppen at barnet hælder væk fra dig. Det er ikke sikkert, og vil også medføre en unødig belastning på din krop og give et skævt træk. Som udgangspunkt – hvis du kompenserer ved at skyde hoften ud, så sidder slyngen ikke tæt nok. Hvis du fornemmer at barnet ikke føler sig tryg i ringslyngen, er det også ofte fordi, den skal strammes.
Sørg for at den øverste kant sidder højt og dækker hele babys ryg op til nakken, og hav godt med stof så du til sidst kan rulle en engangskarklud e.l. ind i den øverste kant, det øger babys komfort og giver en god nakkestøtte (alternativt kan du rulle ringslyngen let for at give støtte/komfort). For spædbørn er dette essentielt da de endnu ikke har hovedkontrol. Ældre babyer og småbørn vil måske foretrække at have armene ude og det er helt fint.

Jeg får hurtigt ondt i ryggen, hvad gør jeg forkert?

For din sikkerhed, ergonomi og komfort er det vigligt at du får spredt stoffet så meget som muligt over skulderen og ryggen. En ringslynge, der krymper sammen på ryggen, eller er snoet, forårsager trykpunkter og skæve træk på rygsøjlen. Du kan ikke altid mærke det med det samme, men du vil efter et stykke tid.
Spred ringslyngestoffet rundt om din skulder og sørg for at stoffet er centreret omkring rundingen på din skulder da det er mest behageligt. Sidder stoffet ikke rundt om skulderrundingen eller er det for tæt på din hals kan det forårsage unødigt pres på din nakke og skuldre. Dette er en meget almindelig kilde til nakke, ryg og -skuldersmerter i relation til ringslyngebæring. Midten af slyngen skal sidde midt på din skulderrunding. Hvis din nakke eller skuldre begynder at gøre ondt, mens du bærer barnet, så genfordel stoffet, og træk det evt. nedad og væk fra din hals.
Når skulderen sidder godt er det også lettere at fordele stoffet jævnt på ryggen. Det er vigtigt, fordi det fordeler dit barns vægt mere ligeligt på tværs af din krop og gør det mere behageligt at bære over en længere periode.
For at fordele stoffet, ræk først over skulderen for at trække op i den øverste kant. Ræk derefter ned omkring din talje og træk i den nederste kant. Jo længere ned på din ryg du kan få spredt stoffet desto mere komfortabel bliver det! Når du kar gjort dette kan det være du synes at der er kommet for meget stof ned over armen, så du mister den frie bevægelighed. Er det tilfældet kan du når du er færdig med at justere give stoffet på arken et let fold op over skulderen.