Mine slyngeanbefalinger er baseret på dit barns ergonomiske udvikling i ryg og hofte. I denne artikel fortæller jeg, hvad du skal være opmærksom på i de forskellige udviklingsstadier.

Ryggens udvikling

Dit barn fødes med en afrundet c-formet krumning af rygsøjlen. Det lille barn ikke har en særlig veludviklet muskelstyrke og tonus til at støtte rygsøjlen. Gennem de første leveår styrkes rygmuskulaturen, og barnet går fra den nyfødtes naturlige c-krumning af ryggen mod den s-form, vi ser i rygsøjlen hos voksne.

De første ca. 3 måneder af barnets liv, er der, hvor de kræver mest støtte. Ryggen er stadig helt krum, og det lille barns knogler er bløde og letpåvirkelige for tryk. Der er derfor behov for et bæreredskab, der sørger for, at barnet sidder tæt, er støttet hele vejen rundt, og som giver god støtte til rygsøjlens naturlige krumning. Det er også vigtigt, at der er støtte til nakken, da barnet ikke kan holde hovedet selv. En strækvikle, fastvikle eller ringslynge er derfor at foretrække i denne periode, da de er fleksible og kan tilpasses barnets størrelse. En bæresele giver, på grund af den faste struktur, ikke den samme støtte og er derfor mere velegnet, når barnet bliver større og har opbygget noget muskeltonus. Med en babyindsats eller med en fleksibel bæresele, som Connecta, kan du dog få en okay støtte, men stadig kun til kortere perioder, så længe barnet er helt lille.

I 3-6 måneders alderen begynder dit barn at få hovedkontrol og kan selv holde hovedet oppe. Når det sker, rettes den øverste del af rygsøjlen mere opad (det der hos den voksne er sidste sving på s’et). Stadig er der dog brug for god og tæt støtte i den midterste og nederste del af rygsøjlen. Barnet kan så småt begynde at have armene ude, og mange forældre oplever en større lyst fra barnets side til at kunne følge med. Mange begynder derfor også at bære mere på hoften i denne periode. Du kan også sagtens bære på ryggen, hvis du har modet til det, men indtil barnet sidde selv, anbefaler jeg primært rucksack-bindingen til rygbæring, for at sikre at ryggens naturlige krumning støttes.

Omkring 6-9 måneders alderen begynder barnet at have en god muskeltonus opbygget i den midterste del af rygsøjlen, og det er derfor ofte også i denne periode, at barnet begynder at kunne sidde selv, uden støtte. Det er derfor nu, at du med fordel kan begynde at eksperimentere med andre rygbæringer. Barnets egen muskeltonus er desuden nu så god, at en ergonomisk bæresele sagtens kan bruges, også til længere ture.

I de næste måneder og frem til barnet kan gå, sker den sidste udvikling af rygsøjlen. Lænden begynder at kurve indad og fuldender rygsøjlens s-kurve. Bartnets muskulatur er nu stærk nok til at holde hele ryggen.

Hofternes udvikling

Det lille barn fødes som sagt med et meget blødt skelet, hvor store dele stadig består af brusk, da forbeningsprocessen af knoglerne er en proces der varer i mange år. I bækkenområdet sker forbeningen primært i barnets første 9 måneder, og er dit barn prædisponeret kan forkert eller dårlig positionering i et bæreredskab føre til udvikling eller forværring af hoftedysplasi.

Langt de fleste tilfælde af hoftedysplasi opdages i dag ved fødslen eller inden for de første 1-2 måneder, men jeg anbefaler dog alligevel, at man anvender sit bæreredskab, så det understøtter den sunde udvikling af hofterne.

Den ideelle benstilling opnås ved en centreting af lårbenshovedet lige i midten af ​​hofteskålen. Denne position betegnes almindeligvis som M-position, frøstilling eller spredt-squat. Dit barn befinder sig i denne position, når det har knæene på linje med eller højere numsen. Ergonomisk er dette specielt vigtigt, når barnet er yngre end 6 måneder (9 måneder for præmature). Er barnet ældre, er det primært for barnets komfort. Der skal dog som minimum være støtte til midt på låret, så barnet ikke hænger i rygsøjlen. I m-positionen vil hældningen i bækkenet også naturligt støtte ryggens krumning, som omtalt under ryggens udvikling.

Du opnår m-positionen ved at have et bæreredskab, der kan støtte fra knæhase til knæhase, og hvor det er muligt at skabe et dybt sæde.

Vær opmærksom på ikke at sprede dit barns ben for meget. Indtil det når 3-4 måneder, åbner dit barns knæ kun så bredt som dets bækken. Ankler og knæ vil være på en vandret linje. Efter 3-4 måneder (når dit barn kan nå sine egne fødder) kan afstanden mellem knæene kan være bredere og dit barn kan favne dig med benene.

Referencer:

Illustrationer er venligst udlånt af BabyDoo USA