Det er altafgørende og utroligt vigtigt, at baby sidder korrekt i slyngen. Her på siden informerer vi dig om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med at du benytter en slynge til din baby.

Derudover giver vi dig anbefalinger til, hvilke slynger der er de bedste, lige såvel som at vi giver dig information om de stadier, barnet går igennem, i forbindelse med sin udvikling.

Rygsøjlens udvikling

Det er de færreste, der er bevidste omkring, hvilken udvikling barnets ryg gennemgår, samt hvilken betydning en slynge kan have for dette. Babyer fødes med en krumning af rygsøjlen, som er formet som et C. På dette tidspunkt har barnet naturligvis ingen muskelstyrke til at støtte rygsøjlen. I forbindelse med at barnet vokser og bliver ældre, bliver ryggen ligeledes stærkere. Det betyder også, at barnet får den naturlige s-form, frem for at have en c-formet krumning af ryggen.

Med henblik på at sikre, at barnet får den bedst mulige støtte, således at musklerne og knoglerne kan blive stærkere, er det essentielt, at der benyttes et ordentligt bæreredskab, som kan støtte barnet i dets videre udvikling. Herudover er det vigtigt, at slyngen skal kunne støtte hovedet og nakken, idet babyen ikke er i stand til uproblematisk at holde hovedet selv i de første tre måneder af barnets liv. Vi kan i denne sammenhæng anbefale en ringslynge, særligt til brug i barnets første måneder af livet. Disse har mange fordele ved bl.a. at give den bedst mulige støtte. Når barnet bliver en smule ældre kan det anbefales, at der benyttes en bæresele. Denne er ikke helt så blød, hvorfor den ikke anbefales til de helt små.

Efter de første tre måneder, begynder barnet af få mere kontrol over kroppen samt mere muskelmasse. I de følgende tre måneder udvikler rygsøjlen sig meget, og barnet kan så småt selv holde hovedet oppe. Der vil stadig være behov for hjælp og støtte til baby, til trods for at barnet bliver mere nysgerrig og selv ønsker at tage mere af styrringen. Da barnet ligeledes bliver tungere og tungere, er der mange, der vælger at bære bærnet på ryggen. Hertil kan vi anbefale rucksack-bindingen, idet denne er behagelig for både den voksne og baby, samtidig med at den er med til at støtte barnets naturligvis udvikling.

Når babyen når de seks til nu måneder, begynder barnet selv at kunne sidde uden hjælp fra den voksne. Det bliver som følge heraf også muligt at benytte en ergonomisk bæresele. Indtil barnet kan gå, udviklet rygsøjlen sig således, at den får s-formen.

Hofternes udvikling

Babyen har som tidligere nævnt et utroligt blødt skelet og muskulatur, hvilket naturligvis også gælder hofterne. Det tager flere år, før barnet udvikling af hofterne er helt færdig, men særligt kan de første ni måneder af barnets levetid få meget stor betydning for den videre udvikling. I tilfælde af at barnet er prædisponeret, da kan en forkert positionering og benyttelse af et bæreredskab få negativ betydning for den videre udvikling. Der opstår bl.a. risiko for, at barnet udvikler hoftedysplasi, som kan skabe meget smerte. Ved brug af den rette slynge kan risikoen herved således mindskes markant.

For at opnå den bedste og sundeste stilling, er det vigtigt at lårbenet er placeret i midten af hofteskålen, dvs. i en såkaldt M-position (også kendt som frøstillingen). I denne position er knæene på linje med numsen, hvilket er afgørende for udviklingen, særligt indtil barnet er cirka seks måneder. Denne position er ligeledes god for ryggens udvikling. Det er vigtigt, at slyngen kan skabe et dybt sæde og er godt støttende. Det anbefales til enhver tid, at der udelukkende benyttes slynger, som kan muliggøre den nødvendige M-position.

Referencer:

Illustrationer er venligst udlånt af BabyDoo USA